sobota, 9 czerwca 2012

Dawne Niepasteryzowane

Bo dawno, dawno temu było sobie pewne piwo...



Ostatnio po raz drugi recenzowaliśmy piwo pszeniczne. Tym razem przyszedł czas na drugie, po Twierdzowym, piwo niepasteryzowane. Szlak piwnych smaków po raz pierwszy zaprowadził nas do Browaru Konstancin - producenta Dawnego Niepasteryzowanego. Trunek ten, według oficjalnej strony internetowej, powstaje w oparciu o recepturę pochodzącą z XVIII wieku.

W pierwszej fazie konsumpcji dominuje wyraźny słodki posmak (obecny do samego końca). Wraz z kolejnymi łykami zaczyna towarzyszyć mu niezbyt mocna gorycz. W ogólnym rozrachunku smak Dawnego, choć do pewnego stopnia charakterystyczny, nie wypada specjalnie przekonująco - sprawia wrażenie odrobinę "przekombinowanego".

Produkt Browaru Konstancin nie wywołuje wprawdzie uczucia niesmaku, lecz tym bardziej nie powala na kolana. Dawne tylko nieznacznie wybija się ponad przeciętność i w naszej ocenie zdecydowanie ustępuje Twierdzowemu. Na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie: zakupione przez nas Dawne różniły się... kształtem butelki (inne szyjki). Wynik zaniedbania?

INFO:
Dawne Niepasteryzowane:
- Piwo jasne, niepasteryzowane
- Zawartość alkoholu: do 6% obj.

OCENA:
Damian: 6/10
Paweł: 6/10
OCENA KOŃCOWA:







MINUSY:
1. "Przekombinowany" słodko-gorzki smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz