czwartek, 5 kwietnia 2012

Krombacher Pils

Bo w Niemczech nie wszystko jest perfekt...



Z Republiki Czeskiej szlak piwnych smaków zawiódł nas do zachodniej Europy. Niemieckie piwa kojarzą się przeważnie z dobrymi, wartymi skosztowania trunkami. Jednak nawet najlepszym zdarzają się wpadki. Do miana takowej kandyduje Krombacher Pils.

Niemieckiego pilsa cechuje całkiem mocna, ale niestety niezbyt przyjemna gorycz. Najbardziej charakterystyczną właściwością, a zarazem największą wadą Krombachera są kwaśnawe "nuty", które górują nad goryczką i delikatnie wyczuwalną (lecz nie mającą większego wpływu na smak piwa) słodyczą. Przysłowiowym gwoździem do trumny jest nieciekawy posmak, który przywołuje skojarzenia z produktami z niższej półki.

Zawsze mogło być gorzej, ale widniejący na - swoją drogą niezbyt zachęcającej - etykiecie Krombachera napis "Eines der besten Biere" stanowi mocne nadużycie. Wykorzystane w pierwszym zdaniu tekstu słowo "zawiódł" ma w tym przypadku podwójne znaczenie, ponieważ oceniany trunek rozczarowuje.

INFO:
Krombacher Pils:
- Piwo jasne, pasteryzowane
- Zawartość alkoholu: 4,8% obj.

OCENA:
Damian: 4/10
Paweł: 4/10
OCENA KOŃCOWA: 







MINUSY:
1. Kwaśnawy smak.
2. Nieprzyjemna gorycz.
3. Posmak typowy dla tanich piw.

6 komentarzy:

  1. Podobno to piwo niemieckich robotników na budowach. Bardzo słaby trunek. Wg mnie niemiecki odpowiednik polskich sikaczy typu Harnaś, Żubr itd.

    OdpowiedzUsuń
  2. G.... się znacie na smaku piw. Bardzo dobry trunek.

    OdpowiedzUsuń