piątek, 20 lipca 2012

Orkiszowe

Bo orkisz plus drożdże równa się dobre piwo...



Jęczmień? Stały bywalec. Pszenica? Częsty gość. Orkisz? W składzie piwa pojawia się rzadko, ale jego obecność dostarcza bardzo pozytywnych wrażeń smakowych - tak przynajmniej jest w przypadku Orkiszowego, produktu Browaru Kormoran. Orkisz to odmiana pszenicy, popularna w średniowieczu, współcześnie rzadziej spotykana. Trunek z Warmii i Mazur stanowi połączenie orkiszu (45%) ze słodem jęczmiennym (55%), a istotnym składnikiem tego piwa są też drożdże piwowarskie.

Orkiszowe cechuje charakterystyczny smak - głęboki i wyrazisty, co w głównej mierze jest wynikiem obecności nietypowego zboża. W tle pojawia się delikatna i przyjemna goryczka. Recenzowany trunek orzeźwia i cały czas pije się go ze smakiem - nawet wtedy, gdy nie jest odpowiednio schłodzony.

Wykorzystanie orkiszu to, w przypadku produktu Browaru Kormoran, strzał w dziesiątkę. Orkiszowe wyróżnia się smakiem, a jednocześnie sprawia wrażenie w miarę "łatwo przyswajalnego", mającego szansę trafić w gusta nie tylko nielicznych. Jego jedynym mankamentem jest wysoka cena - w tej sytuacji jednak całkiem adekwatna do jakości piwa.

INFO:
Orkiszowe:
- Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane
- Zawartość alkoholu: 5,1% obj.
- Cena: 4,55 zł

OCENA:
Damian: 8/10
Paweł: 9,5/10
OCENA KOŃCOWA:
 







PLUSY:
1. Głęboki i wyrazisty smak.
2. Wykorzystanie orkiszu.
3. Smakuje równie dobrze aż do samego końca.
4. Orzeźwia.
5. Gustowna etykieta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz