sobota, 6 października 2012

Kvasar

Bo dobre piwo jest jak świeży pomidor...



Nasza pierwsza wizyta w browarze Černa Hora była bardzo udana, dlatego chętnie sięgamy po kolejny trunek morawskich piwowarów. Tym razem wybieramy produkt o nazwie Kvasar. Dotychczas Czesi ani razu nie sprawili nam zawodu. Czy teraz będzie podobnie?

Kvasar wyróżnia się tym, że zawiera miód. Nie należy jednak zaliczać go do piw miodowych, gdyż składnik ten jest niemal niewyczuwalny, ale mimo to nadaje on trunkowi nietypowego posmaku. Pierwsze łyki to dominacja nienachalnej słodyczy, lecz szybko królować zaczyna wyraźna, charakterystyczna, umiarkowanie mocna i - co najważniejsze - apetyczna gorycz, która sprawia, że Kvasara pije się ze smakiem aż do ostatniej kropli, a następnie żałuje, że tak szybko się skończył.

Morawski produkt to pozycja, która ma duże szanse przypaść do gustu miłośnikom piw z Czech, a jednocześnie może zainteresować osoby, którym znudziły się już trunki o typowym czeskim smaku. Przeciwnicy piw miodowych nie powinni natomiast w żadnym wypadku zrażać się faktem, że w Kvasarze pojawia się miód.

INFO:
Kvasar:
- Piwo jasne, pasteryzowane
- Zawartość alkoholu: 5,7% obj.

OCENA:
Damian: 8/10
Paweł: 8/10
OCENA KOŃCOWA: 




  

PLUSY:
1. Złożony, charakterystyczny smak.
2. Apetyczna gorycz.
3. "Miodowy" posmak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz